Symposium “Aanpassen is overleven”

Datum van activiteit: 2024-03-02

Prijs van activiteit: Gratis

Deadline voor aanmelden: 2024-03-02

Op zaterdag 2 maart zal in het Wereldmuseum Leiden een symposium plaatsvinden in het thema “Aanpassen is overleven.” Gedurende de dag zullen we stilstaan bij de vele manieren waarop onze wereld en onze samenleving uitgedaagd worden door veranderende omstandigheden.

Programma

Aanvang Onderdeel
13.00 inloop
13.30 slot 1 – prof. Eline Slagboom – ‘De wetenschap achter gezond oud worden’ (45 minuten)
14.15 slot 2 – ing. Dolf Kern, lid Nationaal Deltaprogramma – ‘Aanpassen aan het stijgende water’ (45 minuten)
15.00 pauze
15.30 slot 3 – prof. Frank van Harmelen – ‘Aanpassen aan AI’ (45 minuten)
16.15 slot 4 – Igor Wortel – ‘Het begin van iedere aanpassing: waarneming’ (45 minuten)
17.00 borrel

Sprekers

Professor Eline slagboom – De wetenschap achter gezond oud worden

Eline Slagboom is hoogleraar in de moleculaire epidemiologie en hoofd van de gelijknamige sectie in de afdeling ‘Biomedical Data Sciences’. Ze is voorzitter van het LUMC Profilerings gebied ‘Ageing’ en van de Vereniging voor Verouderingsonderzoek. Slagboom is de ‘principle investigator’ van de Leiden LangLeven Studie en ze is Fellow bij het Max Planck Instituut voor de Biologie van Veroudering in Keulen, Duitsland en bestuurslid van het biobanken consortium BBMRI-NL waar zij het nationale metabolomics onderzoek leidt. Slagboom houdt zich kortgezegd bezig met het verouderingsproces van het menselijk lichaam en hoe dit modificeerbaar is om verschillende ouderdomsziekten te kunnen uitstellen of in het geheel te kunnen voorkomen. Letterlijk aanpassen om te overleven dus! Eline Slagboom zal op het symposium een introductie geven op haar werkveld aan een breed publiek dat daar niet algemeen bekend mee is.

Ing. Dolf Kern – Aanpassen aan het stijgende water

Nederland is een laaggelegen land met veel water. Het Nationaal Deltaprogramma beschermt Nederland tegen overstromingen, zorgt voor voldoende zoetwater en draagt bij aan een klimaatbestendige en waterrobuuste inrichting. Verschillende overheden en organisaties werken aan het programma, onder leiding van de deltacommissaris. Dit is de onafhankelijke regeringscommissaris voor het nationaal Deltaprogramma. Dolf Kern is vanaf 1 september 2020 werkzaam bij de staf van de deltacommissaris. Hij is coördinerend adviseur voor het deelprogramma zoetwater en de regionale deltastrategieën. De regionale deltastrategieën richten zich op het verbeteren van de samenhang in het Deltaprogramma, de verbinding met maatschappelijke opgaven en de doorwerking naar ruimtelijke inrichting. Ook de afstemming met het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving valt binnen zijn taak. Dolf komt vertellen hoe Nederland met aanpassingen ook in de 21ste eeuw en verder het wassende water het hoofd kan bieden.

Professor Frank van Hamelen – Aanpassen aan AI

Kunstmatige Intelligentie staat volop in de belangstelling: ChatGPT, gezichtsherkenning en zelfrijdende auto’s vullen regelmatig de krantenpagina’s. Maar er zijn ook zorgen over zulke intelligente computers: zullen ze al ons werk overbodig maken? Of zelfs: zullen ze ons uiteindelijk bedreigen in ons voortbestaan, zoals in zoveel science fiction films? In deze lezing zal ik zin en onzin over Kunstmatige Intelligentie van elkaar proberen te scheiden, door te schetsen wat de basis principes zijn, wat er al wel mogelijk is, en wat nog lang niet, en hoe we de ontwikkeling van de kunstmatige intelligentie in een wenselijke richting kunnen sturen.

Prof. Frank van Harmelen is hoogleraar Kunstmatige Intelligentie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij is wetenschappelijk leider van het “Hybrid Intelligence Center”, een 10-jarig onderzoeksprogramma naar AI systemen die met mensen samenwerken in plaats van ze vervangen. Hij is verkozen tot lid van de Nederlandse en de Europese Academie voor Wetenschappen, en is erelid van de Europese vereniging van AI onderzoekers.

Igor Wortel – Het begin van iedere aanpassing: waarneming

Igor Wortel is directeur en oprichter van Phalanxes en docent informatie- en kwaliteitsmanagement op TMO Fashion Business School. In een dynamische wereld vinden er voortdurend veranderingen plaats; het ontkennen of niet erkennen van verandering is zelfs ongemakkelijk. Igor Wortel biedt met Phalanxes aan allerlei bedrijven efficiënte oplossingen met toegevoegde waarde. Igor zal vertellen over hoe hij veranderprocessen binnen bedrijven aanpakt: door te starten vanuit observatie en de valkuilen en biases daarbij.

Poster symposium

Informatie voor ingelogde T.A.E.N.I.A.ni

Mogelijk is er meer informatie beschikbaar voor ingelogde T.A.E.N.I.A.ni

Om u aan te melden voor de activiteit of om de aanwezigheidslijst te kunnen zien, moet u eerst ingelogd zijn.